Telefonközpont, VoIP, Call center

VOICE OVER IP MINDEN AMIT TUDNOD KELL!

Tartalom

 • Bevezetés
 • Sávszélesség egy megfelelő Internet kapcsolat
 • Router kiválasztása
 • Quality of Service (QoS)
 • A megfelelő VoIP Telefon kiválasztása
 • Szünetmentes tápegységek és PoE • Bevezetés

  Mielőtt elrohannál a boltba és vennél egy pár VoIP eszközt esetleg egy VoIP Telefonközpontot nézzük át mire is lesz szükséged, hogy maradéktalanul élvezhesd a VoIP adta szabadságot. Hogy válts és lecseréld a hagyományos szolgáltatód, telefonjaid egy modern VoIP hálózatra szükséged van megfelelő sávszélességre, egy konfigurálható routerre, és szünetmentes áramforrásra, hogy mindig elérhető légy.
  Akkor most kulcsszavakban, mire kell figyelned:
  [Vissza az elejére]

  Mennyi sávszélességre van szükségem?

  Voice over IP igen kényes a sávszélességre, hogy beszélgetéseid tiszták legyenek és ne szakadozzanak. A sávszélesség egy szám mely megmutatja, hogy milyen sebességgel tudsz fel illetve letölteni az Internetről adott idő alatt. Első lépésként látogass el egy online sebességmérő oldara és mérd meg a fel és letöltési sebességedet. Én a http://speedtest.net oldalt ajánlom Neked, de az internet internet szolgáltatód oldalán is találhasz ilyen eszközöket. Ha módod van rá, úgy teszteld, hogy egyedül csak Te használod az internetet és pontosabb eredményt érhetsz el azáltal, ha vezetéken nem pedig WiFi-n próbálkozol, így kevesebb lehet a zavaró tényező és pontosabb eredményt kaphatsz a felmérésben. Ha alapos vagy akkor elvégezheted a méréseket különböző napszakokban is. A mért legkisebb értéket kell felhasználnod, ha biztosra akarsz menni és kompromisszummentes megoldásra vágysz.

  Mindenképpen egy nagy sávszélességű internet kapcsolatra lesz szükséged (Kábel, ADSL). Egy mai átlagos Internet kapcsolat 254 kbps feltöltési és 4000 kbps letöltési sebességgel bír. Figyelj arra, hogy a feltöltési sebességed mindig kisebb mint a letöltési sebességed, ez fogja meghatározni mennyi egyidejű hívást folytathatsz egyszere VoIPon keresztül.

  A következő lépés, hogy összeszámolod hányan használják a telefont egyszerre. Mert ugye tíz telefonálló tízszer annyi sávszélességet emészt fel, mint egy telefonálló. Az alábbi kis példában bemutatjuk, hogyan is számolhatod ki mennyien telefonálhatnak egyszere: Figyelj arra, hogy mindig a feltöltési sávszélességeddel számolj, mert DSL kapcsolatnál ez lehet a szűk keresztmetszet.

  [Vissza az elejére]

  Router kiválasztása

  Router az az eszköz, mely összeköti a számítógépeidet az Internettel. Gyakran előfordul, hogy ezt a fontos elemet kifelejtik a rendszer tervezéséből pedig ezen múlhat a VoIP hang átvitel sikeressége. A piacon sokféle router található a néhány ezer forintostól a több száz ezer forintos kivitelig. Nincs is annál rosszabb, mint amikor egy egyébkét kiváló VoIP rendszer egy alulméretezett router miatt rossz, esetleg szakadozó hangminőséget produkál.
  A routerednek elég teljesítménnyel kell rendelkeznie, hogy hiba nélkül kiszolgálja az irodádba telepítésre kerülő telefonokat és VoIP eszközöket.
  Mielőtt VoIP szolgáltatóddal szerződést kötnél kérd ki véleményét, hogy az általad kiválasztott készülékeket, esetleg szoftveres megoldást javasolják e Neked. A szolgáltatód javaslatot tud tenni, hogy igényeidnek, melyik gyártó, milyen típusú routere lenne a legmegfelelőbb.

  A következők határozzák meg milyen routert kell választanod: » Hány VoIP telefont fogsz csatlakoztatni a routeredhez. (minél több telefont kapcsolsz hozzá, annál nagyobb teljesítményű eszközt kell választanod) »  Külön internet kapcsolatot biztosítasz-e a VoIP kapcsolat részére? (ha nem , akkor akkor célszerű olyan eszközt választani amely rendelkezik QoS (Quality of service) szolgáltatással, ennek a beállításával lehet biztosítani, hogy a hang elsőbbséget élvezzen az az internetes böngészéssel, levelezéssel szemben.) » Milyen egyéb szolgáltatásokra van szükséged még az irodában? Szeretnél VPN (virtuális magánhálózat) kapcsolatot kiépíteni, drótnélküli eszközöket szeretnél használni (WiFi) illetve egyéb más hálózati szolgáltatásokat szeretnél használni. Tehát ne habozz kéred ki VoIP szolgáltatód tanácsát, hogy melyik a számodra legmegfelelőbb router!

  [Vissza az elejére]

  Szolgáltatás minősége (QoS)

  „Szolgáltatás minősége” Quality of service (QOS) ez a funkció felel azért hogy a routered priorizálja a hang forgalmat és elválassza a normál internetes adatoktól a hálózaton. A VoIP egy valós idejű protokoll ami azt jelenti, hogy ha az információ késik vagy elvész a továbbítás során, akkor a hangkapcsolat minősége romolhat vagy akár meg is szakadhat. Amennyiben az irodádban VoIp et alkalmazol 3 módon lehet kezelni a hang forgalmat: » Nincs QOS kezelés – A hang forgalom és a hagyományos internet forgalom közösen osztozik az internet sávszélességen. Ebben az esetben nincs prioriziálva a hang, minőség romolhat ha, nem elégséges mindkét adatforgalom számára a rendelkezésre álló sávszélesség.
  » QOS használatával - A hang forgalom és a hagyományos internet forgalom közösen osztozik az internet sávszélességen, de a router különbséget tesz az internet forgalom és a hang forgalom között és a hangnak szabad utat enged. Ez biztosítja hogy a hangminősége mindig a lehető legmagasabb maradjon.
  » Elkülönített forgalom - A hang és hagyományos internet forgalom két egymástól független internet kapcsolattal rendelkezik. Ebben az esetben nincs szükség a forgalom priorizálására, mivel az internet és hang kapcsolat saját dedikált kapcsolattal rendelkezik. Ez az általánosan támogatott és legjobb megoldás a VoIP megoldás üzemeltetésére, de a legdrágább is egyben.

  A döntésnél azokat kell figyelembe venned, hogy milyen sávszélesség áll rendelkezésedre, mire használod ezt az internet kapcsolatot. Egyes cégeknél jól tud működni QoS nélkül is a kapcsolat, még másoknál ennek használata jelentősen befolyásolja a hangminőséget.

  VoIP Telefonkészülék kiválasztása

  Mielőtt VoIPra váltanál számold ki, hány mellékre lesz szükséged. Minden asztalra VoIP készüléket teszel, vagy elég csak egy Szoftveres Telefon? A következő választásaid vannak: » IP Telefon – Ezek a VoIP Telefonok úgy néznek ki, mint nagy tudású analóg társaik azzal a különbséggel, hogy ezek a készülékek egyből az internetre csatlakoznak. A legjobb választás, ha ki akarod használni a VoIP Központok adta lehetőségeket. » Szoftveres Telefon - A Szoftveres telefon (soft phone) egy program ami a számítógépeden fut. Előnye, hogy ingyen van, könnyű beállítani, szinte mindent tud amit egy modern készüléknek tudnia lehet. Hátránya, hogy csak akkor működik, ha a számítógéped be van kapcsolva és az internetre van csatlakoztatva. Szükséges egy hangszóró (fejhallgató), mikrofon a használatához. Opcionálisan USB-s készülékkel is próbálkozhatsz, ha hagyományosabb módon szeretnéd használni VoIP vonaladat.
  » Wifi Telefon - A wifi telefont leginkább egy otthoni DECT telefonhoz vagy GSM telefonhoz hasonlítható. Amíg van a közelben elérhető WiFi hálózat addig a legszabadabb megoldást jelenti a VoIP telefonálláshoz. A tudása ugyanakkor az asztali IP Telefonokkal vetekszik, az áruk pedig egy versenyautóéval.
  » Analog Telefon Adapter (ATA) – Az ATA egy apró dobot ami a VoIP vonaladból szabványos analóg telefonvonalat gyárt. A legolcsóbb megoldás, ha készüléket szeretnél használni. Előnye még, hogy a legtöbb telefonközpontodhoz is illeszthető. A teljes funkcionalitás használatához viszont rengeteg kódot kell megjegyezned.

  [Vissza az elejére]

  Szünetmentes tápegység és (PoE) tápfeszültség szállítása Ethernet hálózaton

  A VoIP Telefonoknak, mint ahogyan a legtöbb hagyományos telefonkészüléknek is szükségük van áramra a működéshez. Mi történik, ha az áramszolgáltatónk nem szolgáltat? A legtöbb irodában kevés figyelmet fordítunk erre az apró természetesnek tűnő dologra. El kell döntened megengedheted e magadnak, hogy egy esetleges áramszünet esetén nem telefonálsz.

  Álljon itt egy kis segítség, ami megoldást nyújthat számodra: » Áram a neten kersztül -Power over Ethernet (POE) - Ez egy technológia ami lehetővé teszi a VoIP telefon készülékek számára hogy a működéshez szükségen áramot a hagyományos számítógép hálózaton keresztül juttassuk el a telefon készülékhez. Így az íróasztalnál nem kell még egy adaptert bedugnod és növelni a drótok számát, valamint a központi energeia ellátás egyszerűbbé teszi, hogy legalább az irodai telefonok szünetmentes áramforrásról működhessenek.
  » Szünetmentes áramforrás - Uninterruptible Power Supply (UPS) - Ez egy készülék , mely ellátja elektromos árammal a gépeidet amikor az irodában valamiért megszakad az áram szolgáltatás. A rendszerbe egy akkumulátor van, mely biztosítja a működéshez szükséged áramot egy ideig (ez a UPS típusától és az elektromos fogyasztóktól függ).

  A legkönnyebb módja hogy a Telefonrendszeredet megvédd az áram elfogyástól, hogy a hálózaton keresztül működő energia ellátást választod (POE) amit a egy hátsó helyiségben helyezel el, ahol a routerek és ADSL modemek is vannak és ezt egy szünetmentes áramforrásra kötöd. Ebben az esetben a telefonkészülékeid egészen addig működni fognak ameddig az UPS akkumulátora bírja.

  [Vissza az elejére]